Two slender, elongated buildings occupy both roadside plots along the Winterthurerstrasse, stretching out over the full length and seeking to form tactful links with the existing quarter. The volumes feature rich, sculptural forms and derive their distinctively urban expression from the ground floor space along the road being entirely dedicated to commercial use, as well as large window openings with delicate steel glazing bars. The long façade overlooking the road is configured by a series of prominent square bays. A refined and precise section responds to privacy issues for bedrooms on the garden level and, in response to road noise levels, one-and a half storey living spaces are positioned street-side. A variety of spatial and typological forms can be offered, whereby the fundamental element is connecting garden and city life. Living and dining areas are located in one large space, spanning the full building depth. The kitchen in the projecting bay offers a particular quality – viewed at an angle, there are exciting, urban street vistas. The flats located at the corners have a polygonal chamber typology. A generous communal roof terrace, with adjoining social spaces, offers the quality of spectacular city views and long hours of sunshine.

062 19
062 20
062 01
062 02
062 03
062 04
062 05
062 06
062 07
062 08
062 09
062 10
062 11
062 12
062 13
062 14
062 15
062 16
062 17
062 18

Housing cooperative Oberstrass, U. Winterthurerstrasse, Zurich, Switzerland
126 flats, social facilities, café, commercial spaces, BGO office, nursery
Selective competition 2017, 1st prize
Planning and realisation 2017–2023