A listed court house designed by architect Albert Brenner (a student of Gustav Gull) dating back to 1906 has been refurbished and extended. The building and the complex as a whole have a newly created duality which restructures the site, creating a direct dialogue between the existing and the new building. The house-shaped volume of the extension is consistent in its geometrical, spatial and constructive references to the old building. Its independent materiality and expression seek to engage with the historic building. A vertical, slender latticework pattern of ceramic strips denotes an autonomous, yet perceptible continuation of the mighty gabled roof of the existing structure. The mixed wooden and concrete construction refers to the design identity of the old building in a subtle way. It is a mixture of wooden beams and hourdis ceilings. A sundial set in a large round opening with a common social space behind it refines the closed house-shaped concrete wall that marks the ending of the extension.

018 01
018 02
018 03
018 04
018 05
018 06
018 07
018 08
018 09
018 10
018 11
018 12
018 14
018 15
018 16
018 17
018 18
018 19
018 21
018 22
018 23
018 24
018 25
018 26

Refurbishment and extension of the court house in Münchwilen, Switzerland
Selective competition 2011, 1st prize
Planning and realization: 2011–2015
Photos: Rasmus Norlander, Abraha Achermann